יום שישי, 27 בדצמבר 2013

אוכל ויאטנמי

האוכל הויאטנמי שונה מהאוכל התאילנדי - פחות חריף ופחות מתוק.  הם עושים שימוש רב בנייר אורז ובדומה לתאילנדים אורז בכלל הוא בסיס להרבה דברים כמו גם השימוש בעלים טריים שונים, אצל הויאטנמים זה בעיקר עלי מנטה וכוסברה.  אני אוהבת את התיבול שלהם בעיקר למון גראס, שמן שומשום וכורכום.
איכשהוא כאן אנחנו לא מצליחים לאכול מספיק אוכל אותנטי במסעדות קטנות כמו בתאילנד .... ובכל זאת למדנו לאכול כמה מנות מסורתיות- Pho, מרק בסיסי ומאוד טעים של ירקות ונודלס שיכול לבוא עם עוף או בלי, פנקייק ויאטנמי מקמח אורז במילוי תערובת פטריות ועוף, פרש ספרינג רול (לא מטוגן) ועוף בלמון גראס וצ'ילי.


מעדן:  עוף בלמון גראס וצ'ילי


מורנינג גלורי בשום, אפשר לאכול גם בתאילנד


Pho

השפית הנמרצת לילי ממסעדת Water Wheel שבכפר Tra Que הגיעה לאסוף אותנו בסביבות 8 בבוקר.  יצאנו איתה אל השוק וקיבלנו הסברים מעניינים על השימוש המקומי בירקות, פירות ים ובשר.



למדנו להבדיל בין סרטן זכר לנקבה לפי הסימן בבטן


Bitter Melon, ממשפחת הדלועים


פרחי בננה

מהשוק נסענו כ- 10 דקות לכפר הידוע בגידולי האדמה שלו.  כשהגענו נפרשו לפנינו משטחים גדולים ויפים של ערוגות שכל אחת מהן בצבע אחר.  רצף הערוגות יוצר מראה מלבב של השטח כולו.  לילי סיפרה שהשטח שייך לממשלה והיא מחכירה אותה לאנשים תמורת מעט מאוד כסף.  לכל אחד מהאנשים יש כמאתיים מ"ר של אדמה, שבה הוא מגדל מגוון גידולים ונהנה מהם לצריכה אישית ולמכירה בשוק.  גם למסעדה יש שטח כזה, כל הגידולים בו אורגניים, והדישון נעשה עם אצות מהים וקקי מיובש של בופאלו.






לילי התגלתה כבדרנית אמיתית וכמי שרגילה לתיירים הלומי תרבות התבדחה על חשבוננו כל הזמן כשסיפרה על מנהגים הזויים שלהם כמו שתיית ביצי צפרדע והעובדה שאין להם שירותים במקום וכשצריכים הולכים פשוט לשדות ... לקח לנו כמה רגעים להבין שהיא מתבדחת. כמורה היא פחות מוצלחת - 
היא לא שמעה על ביקורת בונה, למשל כשאיתי התקשה בגלגול הספרינג רול היא הטיחה בו שזה "Ugly" בלי להסביר איך לשפר. למרות זאת רוב הזמן שבילינו איתה היה קליל ומצחיק .
התפריט הצמחוני שבחרנו כלל מנות מסורתיות שאת חלקן לא טעמנו קודם, וגילינו שכשיודעים לתבל נכון אז גם הטופו מאוד טעים, בכלל נראה לי שמעכשיו אזמין את המנות הללו במסעדות. 



המתכונים (לשתי המנות הטובות ביותר)


Tam Huu (פרש ספרינג רול)


הופתענו שאת הספרינג רול הללו לא היינו צריכים לעטוף בניירות אורז.  המנה פשוטה מאוד להכנה והיתה המנה הכי טעימה.

מצרכים:
200 גר' טופו לבן  
בצל סגול 
4-5 שיני שום
3-4 יחידות למון גראס
צרור עלי מנטה
צרור עלי כוסברה
בצל ירוק
מלח
סוכר
פלפל
כורכום
קארי
רוטב דגים
שמן צמחי

אופן ההכנה:

1. לקצוץ דק את השום, הבצל והלמון גראס
2. לפרוס את הטופו לפרוסות ברוחב חצי ס"מ ולטגן אותו 2 דקות בשמן עד להזהבה.  להשתדל שהחתיכות ישארו שלמות ולתבל בפלפל שחור
3. להכין מרינדה: 1 כף שום קצוץ, 1 כף בצל קצוץ, 1 וחצי כפות למון גראס קצוץ, מעט מלח, כפית סוכר, כפית קארי, כפית כורכום, 2 כפות רוטב דגים, לערבב הכל
4. להשרות הטופו המטוגן במרינדה.
5. לחלוט כשתי דקות את הבצל הירוק במים מומלחים ולהוציא
6. מרכיבים את המנה:  לקחת צרור קטן של עלי מנטה וכוסברה, לסגור אותו בין שתי חתיכות טופו ולקשור את הכל בעלה אחד ארוך של בצל ירוק, לקשט בפרח אכיל ולהגיש עם רוטב דגים חמוץ מתוק*.
* המתכון:
  • 2 כפות רוטב דגים
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 2 כפות חומץ
  • 2 כפות מים
  • 2 שיני שום קצוץ דק
  • צ'ילי טרי קצוץ דק
  • פלפל שחור
  • כפית סוכר
הספרינג רול והברבורים שלמדנו להכין מעגבניות

Papaya salad with Mushroom and Tofu

הסלט הזה לא דומה בכלל לסלט הפפאיה שאכלנו בתאילנד חוץ מפפאיה והגזר שבו, והגרסא הזו לטעמי לא פחות טובה אם לא יותר.  מנגו ירוק הוא תחליף טוב לפפאיה.

מצרכים:

200 גר' טופו לבן 
בצל סגול 
4-5 שיני שום
3-4 יחידות למון גראס
פפאיה
גזר
פטריות לבנות
עלי מנטה 
עלי כוסברה
מלח
פלפל
קארי
כורכום
רוטב דגים
שמן צמחי
ליים
חומץ
חצי כוס בוטנים
רבע כוס שומשום
צ'ילי גדול
רבע כוס רוטב דגים חמוץ מתוק

אופן ההכנה:

1. לקצוץ דק את השום, הבצל הסגול והלמון גראס
2. לגרר את הפפאיה והגזר לרצועות ארוכות ודקות ולהשרות כשתי דקות בחומץ מעורבב בכף סוכר.
3. להוציא את הפפאיה והגזר בידיים ולסחוט אותם משאריות החומץ.
4. לרסק בעלי ומכתש שומשום ובוטנים 
5. לחתוך את הצ'ילי לרצועות ארוכות ודקות.
6. לפרוס את הטופו לפרוסות ברוחב חצי ס"מ ולטגן אותן 2 דקות בשמן עד להזהבה.  לתבל בפלפל שחור
7. לחתוך את הפטריות לרצועות דקות וקטנות
8. להכין מרינדה לטופו והפטריות: 2 כפות שום, 2 כפות בצל, חצי כפית מלח, 2 כפיות סוכר, כפית קארי, כפית כורכום, 2 כפיות רוטב דגים ולערבב הכל עם הטופו והפטריות
9. לחמם במחבת שתי כפות שמן ומעט שום בשביל הטעם, ומיד להוסיף את תערובת הטופו, לטגן כשלוש דקות תוך ערבוב ובסוף להוסיף מעט פלפל שחור ולהוריד מהאש.
10. בקערה גדולה לערבב את הפפאיה והגזר עם תערובת הטופו, להוסיף רוטב דגים חמוץ מתוק, ליים סחוט, מעט עלי מנטה וכוסברה ואת הבוטנים הכתושים.




סלט פפאיה טעים טעים

עוד הכנו ספרינג רול מטוגנים, מאוד שונים מאלו בתאילנד:  במקום עלה סיגר משתמשים בדף אורז מחורר, ממלאים אותו במה שאנחנו מכירים כסלט תפוחי אדמה עם מיונז רק בלי ביצה, קצוץ דק, ובמקום אפונה שמים שעועית ירוקה.  מגלגלים מדביקים בביצה את הקצה ומטגנים.



דף אורז עשוי מאטריות אורז דקות



גם את הפנקייק הויאטנמי שגילינו כבר בהו צ'י מין סיטי למדנו להכין, ממולא בתערובת פטריות, טופו ונבטים, במקור ממולא בעוף ופטריות.  בסיום הבישול מכניסים עלים ירוקים ומקפלים.  למדנו בסדנא גרסא מעט שונה למה שהכרנו, כשאת הפנקייק עם העלים גלגלנו בדף אורז.




הילדים למדו להפוך את הפנקייקים באוויר


מוכן לאכילה
השפית לילי

4 תגובות:

  1. האגרול מה זה נראה פשוט...חבל"ז...זה פשוט ? תלוי למי כמובן...מה שבטוח זה שהוא נראה מאד מאד טעים. בכלל כל מה שיש בו שום מתאים לי חחח ד"ש והרבה בתיאבון:)

    השבמחק
  2. הי האם הצלחתם לשחזר בארץ את מתכון פנקייק האורז?
    אם כן אשמח למתכון!
    למדתי באחת החוות הארות שם. ולא מצליח לי😣 תודה!

    השבמחק
  3. איפה אפשר להשיג את הדפי אורז מהאיטריות הדקות?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני לא יודעת. אבל הייתי משתמשת בדפים הרגילים במקום.

      מחק

כתוב תגובה: